Startpagina.
Algemeen
Geschiedenis
Anatomie van de koi
Vijvers
Filtersystemen
Waterkwaliteit
De aankoop
Het voederen
Kweken
Ziekten
Koisoorten
Tentoonstellen van koi

Informatie
Tategoi
Quarantaine
De microscoop
Info over koikwekers
Reisverslagen
Bonsai
Tuinbonsai
Japan
Koiboeken

Extra
Nieuwsrubriek
Artikelen
Woordenboek
Test je koi kennis
Foto insturen
Verenigingen
Seizoensgebonden
Info over deze site
Adverteren op deze site
Links
Geschiedenis
Definitie en oorsprong van koi.
Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige koivariŽteiten die we kennen,stammen allemaal af van de zwarte vis die bekendstaat onder de naam Magoi. Historici zijn het erover eens dat het originele geboorteland van de koi PerziŽ was, het huidige Iran. Ongeveer 1000 jaar geleden werd de vis naar Japan overgebracht via landen als China en Korea. In die tijd bezaten ze nog niet die mooie kleurenpracht. Het waren de Japanners die door zorgvuldige selectie, aan de basis lagen van de huidige kleurschakeringen en ze zorgden ook voor de verdere uitbouw van de verschillende soorten.

Waar komt de naam koi vandaan?
Meer dan 2000 jaar geleden kreeg deze vis zijn naam in China. In de Chinese taal betekende het woord koi een mooie vis met een goed verdeeld schubbenpatroon. Later ontstond dan het woord nishikigoi of gekleurde karper.

Ontstaan en ontwikkeling.
Hoewel de eerste vermeldingen van koi (toen nog Magoi of karper) meer dan 2000 jaar oud zijn, is het kweken van koi van veel recentere datum. In eerste instantie werd de koi in Japan gekweekt als aanvulling van hun rijstmaaltijden omdat in de winterperiode het Niigata-district onbereikbaar was geworden door de soms wel 6 meter dikke sneeuwlaag. Op een dag werd een gekleurde mutant gevonden tussen de gewone karpers op de visvijver. Het ging hier hoofdzakelijk om rode, witte en gele koi. Later trachtten kwekers de variŽteit te vervolmaken en met eindeloos geduld slaagden ze uiteindelijk in hun opzet. Soorten als Kohaku, Asagi (lichtblauw) en Bekko (wit gespikkeld) waren latere aanwinsten. Ze verkochten deze nieuwe soorten aan hogere prijzen omwille van de interesse en de populariteit bij het gewone volk.

Veel van de variŽteiten die we tegenwoordig kennen,waren tegen het eind van de l9de eeuw bekend. Pas in de 20ste eeuw werd het houden van koi een populaire hobby. De aanleg van wegen en spoorwegen, en vooral de groei van het luchtvaartverkeer, maakten het makkelijk om koi te vervoeren.Al snel raakte men in andere delen van de wereld in de ban van deze prachtige vissen, met name in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.Vanaf het moment dat men nishikigoi ging kweken,werd er veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van nieuwe variŽteiten. In andere landen worden nu ook koi gekweekt, maar Japan is daarin nog steeds de nummer ťťn van de wereld.


www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home     Adverteren     Info     Gebruiksvoorwaarden     Advisor     Help

Copyright © dekoi & devijver.info.   Designed by Advisor Internet Solutions