Startpagina.

Verslagen van koishow's
Appeltern 2003
Arcen 2003
Interkoi 2004
Hilvarenbeek 2004
Arcen 2004
Hilvarenbeek 2005
Arcen 2005


 

 

Tentoonstellen van koi.


Koishow's.

  Het tentoonstellen of showen van koi is zeer populair bij koibezitters. Denken we maar aan de vele duizenden bezoekers die dergelijke evenementen telkens bezoeken. Het deelnemen aan of het bezoeken van een goed georganiseerde show is voor elke koiliefhebber een hoogdag. Het is een vaststaand feit dat de waardering en kennis van koi bij elk bezoek sterk toeneemt. Koishow's worden wereldwijd georganiseerd en kwa kwaliteit is de All Japan Show de absolute top maar wat bezoekersaantallen en gezelligheid betreft steekt de koishow van de Nishikoi Vereniging Nederland die jaarlijks te Arcen doorgaat, er met kop en schouders boven uit.

De voorbereiding is uiterst belangrijk.
Heb je enige ambitie om een behoorlijk resultaat neer te zetten op een dergelijke show dan begint de voorbereiding eigenlijk de dag na het afsluiten van de show. Een perfecte gezondheid van de koi is de basis van succes. Een ongezonde koi ziet er niet uit, hoe mooi de tekening of de lichaamsvorm ook mag zijn. Het heeft dan ook geen enkele zin om een koi die ziek of aan het herstellen is te laten meedoen aan een show. Zet enkel vissen in die je door en door kent, sommige vissen kunnen de stress absoluut niet aan.
Bron foto : www.koishow.be

Welke vissen inzetten?
Een koishow is een wedstrijd en het is daarom verstandig om alleen vissen in te zetten die een kans maken. Stel je gaat een koi van 37cm inzetten in klasse 2 (koi van 36 tot 45cm). Je gaat weinig kans maken om hier een prijs te winnen omdat bij koi van gelijke kwaliteit altijd de voorkeur wordt gegeven aan het grotere exemplaar. Laat deze vis nog een jaartje thuis en zet hem het jaar daarop in als hij tot de grootste van zijn klasse behoort.

Hoe verloopt een wedstrijddag?
Wanneer je met je koi op de wedstrijd aankomt, zullen officials uw koi indelen bij de juiste soort en klasse. Deze keuring noemt men de benching. Het benchingteam, dikwijls ondersteund door juryleden, zullen alle zieke of gekwetste koi uitsluiten van deelname aan de wedstrijd. Van elke koi zal een foto gemaakt worden en zullen de maat, de soort en de eigenaar genoteerd worden. Daarna wordt de koi overgebracht naar de juiste bak. In Japan worden koi van dezelfde maat en soort in één bak gedaan, onafhankelijk van wie de eigenaar is. Bij show's uit onze streken (Belgie, Nederland, Duitsland, Engeland,..) wordt er gestreefd dat elke eigenaar een eigen showvat heeft om eventueel besmettingen tegen te gaan.

Hoe gebeurt de indeling van de koi?
De indeling van de koi verschilt van wedstrijd tot wedstrijd. We zullen enkele mogelijke indelingen laten zien.

FLANDERS KOI

De soorten :
1/ Kohaku
2/ Sanke
3/ Showa
4/ Utsurimono
5/ Bekko
6/ Asagi/Shusui
7/ Koromo
8/ Kawarimono
9/ Goshiki
10/ Hikarimuji
11/ Hikarimoyo
12/ Hikariutsuri
13/ Kinginrin A
14/ Kinginrin B
15/ Tancho
16/ Doitsu


De afmetingen :
Size 1   15 tot 25cm
Size 2   26 tot 35cm
Size 3   36 tot 45cm
Size 4   46 tot 55cm
Size 5   56 tot 65cm
Size 6   66 tot 75cm
Size 7   76cm en meer


Prijzen voor :
All Grand Champion
Adult Grand Champion(size 6)
Young Grand Champion(size 4)
Later Young Grand Champion(size 3)
Baby Grand Champion(size 1)
+ een aantal speciale prijzen.
NVN ARCEN

De soorten :
1/ Kohaku
2/ Sanke
3/ Showa
4/ Utsurimono
5/ Bekko
6/ Asagi/Shusui
7/ Koromo/Goshiki
8/ Kawarimono
9/ Hikarimuji
10/ Hikarimoyo
11/ Hikariutsuri
12/ Kinginrin A
13/ Kinginrin B
14/ Tancho
15/ Doitsu A
16/ Doitsu B


De afmetingen :
Size 1   0 tot 20cm
Size 2   20 tot 30cm
Size 3   30 tot 40cm
Size 4   40 tot 50cm
Size 5   50 tot 60cm
Size 6   60 tot 70cm
Size 7   70cm en meer


Prijzen voor :
All Grand Champion
Supreme Grand Champion
Mature Grand Champion(size 6 en 7)
Adult Grand Champion(size 3,4 en 5)
Baby Grand Champion(size 1 en 2)
+ een aantal speciale prijzen.

De jury zal meestal beginnen met het kiezen van de Grand Champion en de Supreme Grand Champion. Deze doen bij de andere prijzen niet meer mee. Daarna wordt in elke soort en elke size een eerste en tweede plaats toegekend. Meestal wordt er ook een best in size gekozen over alle soorten. Vervolgens kiest men dan de andere prijzen (Mature, Adult en Baby Grand Champion) om te eindigen met de speciale prijzen.


www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help