Startpagina.

Japan algemeen
Japan
Japanse gedragregels
Leven in Japan
Japanse taal
Japanse keuken
Bezienswaardigheden

Japanse tuinen

Inleiding en geschiedenis
Typen en kenmerken
Tuinen in Japan
Japanse tuin aanleggen
Tuinbonsai
Bonsai

 

Japan.


Het land van de rijzende zon.

  Japan heet in het Japans 'Nihon' of 'Nippon', hetgeen 'de oorsprong van de zon' betekent. 'Ni' betekent 'zon' en 'hon' betekent 'oorsprong'. Nippon is een alternatieve uitspraak van Nihon. De uitgebreide naam is 'nippon koku', waarin 'koku' 'land' betekent vandaar dat men spreekt over: 'land van de oorsprong van de zon' of 'het land van de rijzende zon'.


Ni  -  hon

Japan telt over een lengte van 4.000km bijna 4.000 eilanden, waarvan er vier de grootste en belangrijkste zijn: Honshu (het hoofdeiland met steden als Tokyo, Kyoto, Osaka, Kobe en Hiroshima), Hokkaido in het noorden (met Sapporo), Kyushu in het westen (met Oita, Herado, Nagasaki en Fukuoka) en Shikoku, het grote eiland zuidelijk van Hiroshima (met Takamatsu, Matsuyama en Kochi). Shikoku en Honshu zijn van elkaar gescheiden door de Setonaikai (de Japanse Binnenzee).

De totale oppervlakte van Japan bedraagt ong. 377.800 km², voor 120 miljoen inwoners. Dit levert een bevolkingsdichtheid van rond de 330 personen per vierkante kilometer. Dit is vergelijkbaar met Nederland en België maar in werkelijkheid ligt dit getal in sommige streken van Japan veel hoger omdat 80% van het land onbewoonbaar is door bergen en bergachtig terrein. Veel mensen wonen in grote steden als Osaka, Nagoya en Tokyo. In Tokyo woont maar liefst één tiende van de totale bevolking of 12 miljoen inwoners.

Niiagata ligt in de Chubu Regio in het Noordwesten van Japan. De Chubu Regio telt 9 prefecturen waarvan voor koiliefhebbers de Niiagata prefectuur de allerbelangrijkste is. De hoofdstad van de Niiagata prefectuur is Niiagata City, welke ook wel eens de 'Water City Niiagata' wordt genoemd.



Sinds de 7de eeuw was Japan verdeeld in ongeveer 60 provincies. Maar in 1871 werden alle feodale domeinen officieel opgeheven en werd Japan opnieuw opgedeeld, nu in prefecturen. De eilanden, met uitzondering van Hokkaido welke in zijn geheel een prefectuur is, zijn opgedeeld in 47 prefecturen, vergelijkbaar met onze provincies. Deze prefecturen krijgen het achtervoegsel -ken. Men spreekt dan over; Hiroshima-ken. Kyoto en Osaka krijgen als grootstedelijke prefectuur het achtervoegsel -fu, dus Osaka-fu en Tokyo krijgt als enige het achtervoegsel -to, dus Tokyo-to.

De hoofdstad van Japan.
Japan heeft in zijn vroege historie lange tijd geen vaste hoofdstad gehad. In de vroege perioden waren er slechts clans met ieder een eigen clanhoofd. Later waren er koninkrijkjes, zoals het koninkrijk Wa. Nieuwe keizers bouwden steeds nieuwe paleizen op een plek die hen het beste uitkwam. Vanuit het volksgeloof, shintô, was immers alles wat met de dood te maken had onrein en als gevolg daarvan kon een nieuwe keizer niet in het paleis van een gestorven voorganger resideren.

Kyoto is van ongveer 600 tot 1869 hoofdstad gebleven. Hoewel Kyoto al die tijd de hoofdstad was geweest, was Edo, als zetel van het Tokugawa shogunaat, één van de belangrijkste steden van Japan geworden. In september 1868 werd, als één van de gevolgen van de Meijirestauratie, de naam Edo veranderd in Tokyo, de oostelijke hoofdstad en op 26 maart 1869 verhuisden de keizer en de regering naar Tokyo. Van toen af was Tokyo de nieuwe hoofdstad.

Het klimaat.
Japan is een zeer lang land en strekt zich grosso modo uit van de 31º tot 45º NB, met Okinawa nog veel zuidelijker. Het gevolg van deze uitgestrektheid is dat Japan een grote verscheidenheid aan klimaatsoorten kent, door de NW luchtstromen vanaf het vasteland van Azië in de winter, en door de ZO luchtstromen vanaf de Stille Oceaan, in de zomer. De temperaturen zijn erg afhankelijk van het gebied. Over het algemeen zijn de winters mild maar Hokkaido kent lange en strenge winters met sneeuw en vorst maar kent geen regenperiode. Tokyo kent ook een milde winter, vaak erg droog maar de zomer is erg vochtig en warm, met veel regen. In september wordt het land regelmatig getroffen door orkanen. Het meest aantrekkelijke weertype vindt men tijdens het voorjaar en het najaar. Japan is dan ook op z'n mooist.
Men kan de evolutie van de zomer volgen als de 'sakura' (kersenbloesem) bloeit. De bloei vormt een soort front dat tijdens deze maanden van zuid naar noord Japan opschuift.


Bron : Toeristische Dienst Niigata

www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help