Startpagina.

Algemeen
Wat zijn Tategoi?
Hoe gebeurt de culling?


 

Wat zijn Tategoi?


Wat betekent Tategoi?

  Het woord Tategoi vertalen is niet simpel; kortweg komt het hier op neer. Koi welke nog goed moeten worden of welke nog gaan verbeteren. De prijs voor dergelijke koi ligt meestal een stuk hoger dan zijn broers en zusters omdat de zeer gunstige ontwikkelingen in de toekomst moeten bijbetaald worden. Die gunstige ontwikkeling is uiteraard geen garantie dat dit werkelijk zo zal zijn.

Tategoi onder de 60 cm zijn altijd vrouwelijke koi; er bestaan geen mannelijke tategoi onder de 60cm. (deze stelling geld enkel als je een koi kiest die moet uitgroeien tot Grand Champion) Tategoi boven de 60 cm kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. De reden daarvoor is dat men er van uit gaat dat deze koi kunnen uitgroeien tot Jumbo koi.

Een groot misverstand onder koiliefhebbers is dat de meeste denken dat Tategoi kleine koi zijn; niets is minder waar. Een 4-jarige Chagoi van 80cm kan een perfecte Tategoi zijn omdat deze het potentieel in zich heeft om meer als een meter te worden.

Waarom worden er zo weinig Tategoi te koop aangeboden?
Weinig koihandelaars verkopen echte Tategoi om de volgende redenen. Koiliefhebbers zouden de koi minderwaardig, lelijk en veel te duur vinden en denken dat de handelaar profiteert of woekerwinst maakt. De doorsnee koiliefhebber heeft uiteraard geen kennis in het selecteren van Tategoi maar toch zullen de latere prijswinnaars op show's allemaal voortkomen van Tategoi.


De hier getoonde Sanke (foto boven) is twee jaar oud en 30 cm lang. De vlekken zijn nogal somber en van sumi is helemaal nog geen sprake. Het geven van kleurvoeding zal het potentieel dat in de koi aanwezig is zichtbaar maken. Als het patroon in de zelfde verhouding aanwezig blijft zal dit op termijn een mooie Sanke opleveren.

Op de onderste foto is de Sanke reeds 43 cm en nog in volle ontwikkeling. Het is nog steeds een Tategoi en het sumi zal zich de komende jaren nog verder moeten ontwikkelen. Ook het hoofd van de koi zal nog verbeteren.


Op onderstaande foto's kan je de ontwikkeling zien van een fantastisch mooie Showa. Let vooral op het onderhuids sumi wat zich in de loop der jaren ontwikkeld tot nagenoeg de perfectie.

Oktober 1996 - 33cm Oktober 1997 - 42cm Mei 1999 - 59cm
Een goede bloedlijn is van vitaal belang om tot een dergelijke ontwikkeling te komen. Hopelijk heb je nu een zicht gekregen op de waarde en betekenis van Tategoi.


Bron foto's : www.Tategoi.com

www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help