Startpagina.

Kweken
Kweken
Mannetje of Vrouwtje?

 

 

Koi kweken.


Het kweken van koi.

  De voortplanting van onze koi. Het aantal koiliefhebbers die er toe overgaan om zelf koi te kweken zit de laatste tijd in stijgende lijn. Je kunt natuurlijk de dieren gewoon hun natuurlijke gang laten gaan. Als ze met rust worden gelaten zullen ze zich zelf voortplanten. Mochten er enkele van de eitjes in visjes resulteren, dan moet je wel weten wat je ermee aan moet. Voor liefhebbers die de eerste schreden op het pad van de koikweek willen zetten hebben we enkele tips in petto.

Het geslacht bepalen?
Bij koi kleiner dan 25 cm is de sekse nog niet vast te stellen. Daarvoor zijn ze nog te onvolwassen. Wanneer ze die lengte overschrijden beginnen de testikels bij de mannetjes en de eierstokken bij de vrouwtjes zich te ontwikkelen. De vrouwtjes zijn als zodanig gemakkelijker te herkennen omdat de eierstokken veel groter zijn dan de testikels. Hun dikkere buik verraadt hun sekse. Mannelijke koi zijn aerodynamischer en meer torpedovormig.

Wanneer de mannetjes er aan toe zijn te paaien ontwikkelen ze paaiknobbeltjes op de kaken en de pectorale vinnen. Paaiknobbeltjes zijn kleine bultjes die gemakkelijk voor witte stip kunnen worden aanzien. Ze zitten in rechte lijnen op de pectorale vinnen en voelen ruw aan. Ze worden tijdens het paren gebruikt; het mannetje duwt met zijn hoofd tegen het vrouwtje aan om haar aan het paaien te krijgen.

Hoe ga je tewerk ?
Vele koiliefhebbers zouden graag gezegend worden met een groepje nakomelingen van hun eigen koi. Koi kunnen gedurende de zomer, beginnende vanaf juni, afhankelijk van de watercondities en de temperatuur voor nakomelingen zorgen.

We plaatsen langwerpige borstels in de koivijver, waar de kuit kan aan vastklitten. De eitjes worden op deze borstels afgezet en kunnen daarna verzameld worden. Volwassen koi zullen onmiddellijk hun eigen eitjes en jongen opeten als deze in de basisvijver achter gelaten worden. De kuit kan men best overbrengen in een kleine, goed beluchte tank. Hou zorgvuldig de kwaliteit van het water in de gaten omdat de opgroeiende embryo’s enorme hoeveelheden ammonia produceren.

Bij een temperatuur vanaf 16°C zal het ongeveer 7 dagen duren voor de eitjes zullen zijn uitgekomen. Deze tijd kan verkort worden als de temperatuur een paar graden hoger is. Wanneer de jonge visjes geboren worden zullen ze hun eierdooier als eerste voedsel in een paar uur verorberen. De jongen zwemmen dan naar het wateroppervlak en happen lucht binnen om de zwemblaas te vullen. Vanaf dat moment moeten de visjes beginnen met eten. Als er op dat ogenblik geen voedsel aanwezig is zal het gebroed binnen een paar uur sterven. Wanneer de visjes op regelmatige tijdstippen te eten krijgen zullen de jongen flink groeien. Sommige visjes hebben kanibalenstreken en jagen op hun eigen broers en zusters. Eens de koitjes een lengte bereikt hebben van ongeveer drie centimeter zullen ze door de volwassen koi niet langer als voedsel bekeken worden en kan men ze in de vijver uitzetten.

Ondanks dat ze zo klein zijn, mag men niet vergeten dat het gebroed enorme hoeveelheden ammonia produceert. Het is essentieel om dagelijks de waterkwaliteit te controleren en zeer regelmatige waterverversingen door te voeren.

Met wat geluk zul je bij het ingaan van de winter in het bezit zijn van een mooie collectie koi van ongeveer 5cm.




www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help