|
|
Zuurstofgehalte.
Wat is het zuurstofgehalte?
Zuurstof komt op verschillende manieren in het vijverwater terecht. Ten eerste wordt het uit de lucht opgenomen. De vijver neemt meer zuurstof op als de wateroppervlakte groot en de diepte klein is. Ook door bewegingen in het water (door regen, wind of een waterval) wordt er door de vijver meer zuurstof opgenomen. Ten tweede produceren onderwaterplanten en algen zuurstof. Ten derde hebben bacteriën in het biologisch filter zuurstof nodig bij het reinigen van het water.
Een zuurstofgebrek kan door verschillende factoren ontstaan. Het maximale zuurstofgehalte van de vijver is watertemperatuur afhankelijk. Bij hogere temperaturen wordt er minder zuurstof in het water opgenomen daarom is de kans op een telaag zuurstofgehalte het grootst in de zomermaanden. Ook kan er 's ochtends tijdelijk een zuurstofgebrek ontstaan, omdat waterplanten (algen) 's nachts zuurstof opnemen in plaats van afstaan. Vooral bij warme zomernachten kan het zuurstofgehalte sterk dalen, de situatie wordt nog versterkt bij vochtige onweerachtige lucht.
U kunt eenvoudig constateren of er sprake van een zuurstofgebrek is. De koi houden zich dan boven in het water op, happen naar lucht en zijn traag in hun bewegingen.
Een veilige waarde voor het zuurstofgehalte is 70% of hoger!!!!
pH-waarde;
KH-waarde;
GH-waarde;
Ammonium & ammoniak;
Nitriet;
Nitraat;
Zuurstofgehalte;
Fosfaten;
IJzer;
Watertemperatuur
|
|
|