Startpagina.

Waterkwaliteit
Wat is water?
pH-waarde.
KH-waarde.
GH-waarde.
Ammonium & ammoniak.
Nitriet.
Nitraat.
Zuurstofgehalte.
Fosfaten.
IJzer.
Watertemperatuur.
Chloor en chloramine.

Waterproblemen

Nieuwe vijvers.
Groen of troebel water.
Draad en slijmalgen.


 

Draadalgen.


Problemen met draad- of slijmalgen.

  Draad- of slijmalgen kunnen zich vrij plotseling in een vijver gaan ontwikkelen. We hebben dan te doen met vrij helder water dat echter een hoge pH-waarde (8.5 -9.5) en een lage carbonaathardheid (KH-waarde) heeft.

Verder heeft men bij tuinvijvers ook een groeistagnatie van de zuurstofplanten en staan er te weinig planten in de vijver (ten minste 50% van het wateroppervlak moet met planten bedekt zijn).


Het probleem wordt door de volgende stappen opgelost :

 • Een bacteriecultuur toevoegen. Volg hier de instructies op de verpakking.

 • Voer meer waterverversingen uit bij koivijvers. Breng in tuinvijvers meer vijverplanten aan. Wij raden drijfplanten zoals watergentiaan, kikkerbeet, azolla en eendekroos of waterlelies aan.

 • De gezamenlijke waterhardheid (GH-waarde) moet voldoende hoog zijn (minimum 8įdH). Bij lagere waarden GH-plus of mineral plus gebruiken.

 • Vergroot uw filter.


  Met bovengenoemde maatregelen worden de draadalgen op een biologische wijze bestreden : het vergroten van de filter vergroot het bacteriŽle atbraakvermogen, de hoge GH-waarde (minimum 8įdH) optimaliseert de groei van de waterplanten en de grotere hoeveelheid waterplanten vermindert de voedselrijkdom van het water.

  Na verloop van tijd (maanden) zal het vijvermilieu zich stabiliseren. Als het water helder is, kunt u zuurstofplanten zetten? Wij raden b.v. waterpest, hoornblad of fonteinkruid aan.

  Om het proces te versnellen kunt u, na het nemen van bovengenoemde maatregelen, milieuvriendelijke producten toevoegen, die de vuil- en algdeeltjes naar de bodem doen zinken en helder water achterlaten. U volgt de instructies op de verpakking. U moet echter wel weten dat een kuur de algen wel bestrijdt, maar de oorzaken niet wegneemt.


  Draadalgen aanpakken.  Draadalgenpoeder van Perfect Pond verwijdert op een biologische manier alle lastige draadalgen in de vijver. Perfect Pond draadalgenpoeder is ook bij overdosering volkomen onschadelijk voor vissen planten.

  Bij problemen onmiddellijk handelen.

  40ml per 1000L water. Na 14 dagen 30 ml per 1000L water.

  Preventief : 2x doseren als kuur, in het voorjaar en in het najaar.

  Dosering : 20ml per 1000L in het voorjaar en najaar.

  1 maatbeker = 25g

  Sommige draadalgen zijn zeer hardnekkig. Zijn de draadalgen na 3 weken nog niet weg doseer dan nogmaals 30ml/1000L


 • www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

  Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help