Startpagina.

Waterkwaliteit
Wat is water?
pH-waarde.
KH-waarde.
GH-waarde.
Ammonium & ammoniak.
Nitriet.
Nitraat.
Zuurstofgehalte.
Fosfaten.
IJzer.
Watertemperatuur.
Chloor en chloramine.

Waterproblemen

Nieuwe vijvers.
Groen of troebel water.
Draad en slijmalgen.


 

IJzer.


Wat is ijzervoeding?

  IJzer, Fe is een sporenelement en een noodzakelijk voedingselement voor de planten. Het wordt niet in grote mate opgenomen maar is toch noodzakelijk voor planten. IJzer komt in water meestal voldoende voor.

Een te laag FE gehalte zal niet vaak voorkomen. Als er te weinig ijzer in het water zit kan men dit zien aan de bladeren van waterlelies. Wanneer er gaten ontstaan in de leliebladeren en dat ze geel worden zonder aanwijsbare redenen kan dit te wijten zijn aan een tekort aan ijzer in het water of andere sporenelementen.

Andere gebreksymptomen zijn broze stengels en een algemeen minder welige groei. De FE waarde kan men verhogen door Ferro plus of vers water toe te voegen. Vooral grondwater bevat dikwijls (te)veel ijzer. Let wel op dat als je grondwater gaat toevoegen er niet teveel nitraten aanwezig zijn. Ondiepe bronnen bevatten meestal teveel ijzer en zijn dus af te raden.

Een te hoog ijzergehalte kan men opmerken als het water een bruine kleur krijgt. Dit komt vooral voor bij grondwater. Grondwater bevat weinig zuurstof en veel ijzer. Wanneer we nu dit water in de vijver gaan pompen gaat er na enkele dagen meer zuurstof bijkomen. Het ijzer in het water gaat van tweewaardige vorm naar driewaardige vorm. met een bruine kleur tot gevolg. Na een tijd gaat dit driewaardige ijzer oxyderen (verroesten) en neerslaan op de vijverbodem. Het water zal nu wederom helder worden. Een te hoog ijzergehalte naar omlaag brengen kan enkel met een ontziltingsinstallatie maar dit is echter duur. Het ijzer laten neerslaan op de bodem biedt de enige oplossing maar is zeker niet aan te raden.


Het ideale ijzergehalte in uw vijver schommelt tussen
de 0,5mg/liter en de 2mg/liter.


In koivijvers zonder planten moet geen ijzer aanwezig zijn.
www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help