|
|
Watertemperatuur.
De invloed van de watertemperatuur op onze koi?
Water bestaat in drie gedaanten : vast, vloeibaar en gasvormig.
In vaste vorm kennen we water als ijs. Vloeibaar als waterdruppels of regen en in gasvorm als stoom, wolken of mist.
De temperatuur van ons klimaat hebben we uiteraard niet in de hand. In Japan zijn de winters meestal streng en kort terwijl ze hier veel langer zijn en bij extreme omstandigheden kan dit voor problemen zorgen.
Vissen zijn koudbloedige dieren; dit wil zeggen dat hun lichaamstemperatuur wijzigt naar gelang de omgeving waarin ze zich bevinden. Warmbloedige dieren houden een constante temperatuur aan; om het even welk weer het is. Bij vissen dus niet. Stijgt de watertemperatuur dan stijgt de lichaamswarmte van de vis, wordt hij actiever en komen levensfuncties op dreef.
Het omgekeerde geldt ook, een watertemperatuur die daalt verlaagt ook de lichaamswarmte van de vis, levensfuncties verminderen en de vis heeft geen energie meer nodig, dus ook geen voedsel maar daar lees je meer over bij de voeding van de koi.
Als de watertemperatuur in de winter onder de 6°c daalt komen koi in de problemen en dient u maatregelen te nemen om de watertemperatuur te corrigeren.
Bij hoge watertemperaturen; boven de 35°C; komen koi ook in de problemen maar deze temperaturen komen uiterst zelden tot nooit voor.
De gemiddelde zeewatertemperatuur van de laatste 100 jaar.
De zeewatertemperatuur is veel stabieler dan de watertemperatuur van onze koivijver maar het geeft u toch een idee van de gemiddelde watertemperatuur van de laatste jaren.
pH-waarde;
KH-waarde;
GH-waarde;
Ammonium & ammoniak;
Nitriet;
Nitraat;
Zuurstofgehalte;
Fosfaten;
IJzer;
Watertemperatuur
|
|
|