|
|
Japanse tuinen.
Tuinen in Japan.
In Japan heeft men natuurlijk een groot aantal Japanse tuinen. Veel oude tuinen, die vroeger aan een daimyo(landheren) toebehoorden, zijn nu openbare tuinen of parken. Ze worden erg goed onderhouden en vaak ziet men tuinlieden bezig om het gras schoon te houden of de naaldbomen op juiste wijze te snoeien. Dit is een tijdrovende en moeilijke klus. Hoewel het een veel voorkomende boom is wordt het een rijkeluisboom genoemd omdat het onderhoud, lees het snoeien, zo tijdrovend en dus duur is. Alle tuinen zien er over het algemeen erg goed uit.
Okayama
Okayama heeft een mooie landschapstuin met een aantal fraaie doorkijkjes. Ook is er een aantal bruggen. Eén daarvan is een yatsuhashi (betekent 8 bruggen) en die benaming gaat terug naar de 10e eeuw toen in rivier in de provincie Mikiwa zich opsplitste in 8 rivieren. De brugdelen liggen vreemd gerangschikt vanuit een oud volksgeloof dat kwade geesten altijd in een rechte lijn lopen.
Een yatsuhashi-brug met 8 losse planken - Een andere vorm van yatsuhashi
Kanazawa
Eén van de mooiste en beroemdste wandeltuinen in Japan is de Kenroku-en tuin in Kanazawa. KENROKUEN betekent letterlijk 'tuin welke de zes verenigd' verwijzend naar de zes tekenen van schoonheid : groots, stille afzondering, kunstmatig, elegante ouderdom, overvloedig water en uitgebreide verwachtingen. Vooral in de winter als het gesneeuwd heeft is het een fraai decor. Om de hoge bomen tegen sneeuwval te beschermen worden vanuit de toppen van de bomen, als een soort paraplu, touwen naar de grond gespannen. Deze touwen vangen dan een deel van de sneeuw op. Als het gesneeuwd heeft is het een adembenemend gezicht, dat dan ook al veel schitterende kalenderplaatjes op heeft geleverd.
Kenroku-en tuin in Kanazawa (let ook op de tweepotige lantaarn welke men Kotoji noemt)
Bron : www.uchiyama.nl
|
|
|