|
|
Japanse tuin aanleggen.
Zelf een Japanse tuin aanleggen.
De Japanse tuin straalt een grote rust uit, die als vlucht uit onze jachtige en lawaaierige leven erg weldadig kan zijn. De Japanse tuin bevat veel minder bloeiende bloemen maar dit wordt prachtig gecompenseerd door de kleurenpracht van onze zwemmende juwelen.
Het is weliswaar moeilijk om een 'echte' Japanse tuin aan te leggen met al zijn specifieke eisen en symbolieken, maar met wat aanpassingen is een vergelijkbare tuin te creëren. Eén van de moeilijkheden is dat niet alles hier zo maar groeit zoals in Japan. Ook mos wil het hier niet altijd doen, maar dan kunnen we lage bodembedekkers gebruiken. Het snoeien van bomen op de Japanse wijze kan met veel succes uitgevoerd worden.
Een zorgvuldige planning is noodzakelijk.
We moeten dus eerst kijken wat voor soort tuin we willen aanleggen. In Japanse tuinen wordt veel met evenwicht gewerkt, niet in de betekenis van symmetrie maar meer als een soort 'hefboomsymmetrie', d.w.z. een grote massa aan de ene kant noodzaakt een grote lege ruimte met een paar kleine stenen aan de andere kant waardoor toch weer een evenwicht ontstaat. Perfectie ontstaat juist door bijna perfectie. Iets dat mooi recht loopt wordt onderbroken door een struik of tak die de rechte lijn onderbreekt.
Probeer diepte te creëren in de tuin. Een kleine struik of boom kan best op de voorgrond geplaatst worden en grotere struiken of bomen in de achtergrond. Daartussen kan bijvoorbeeld een klein heuveltje gemaakt worden maar doe dit nooit precies in het midden. Horizontale lijnen die van de toeschouwer aflopen geven diepte en kunnen mooi gecombineerd worden met de vertikale lijnen van een bamboehek bijvoorbeeld.
Wandelpaden met stapstenen nodigen uit om te wandelen. Laat het in bochten lopen en zodanig dat men niet kan zien wat er na de bocht komt. Hierdoor ontstaat een verrassingseffect, dat heel bewust wordt toegepast (miegakure). Na de bocht kan fraaie beplanting gezet worden of een bijzondere boom of juist een mooie (kleine) open ruimte, begroeid met mos.
Houdt de beplanting rustig. Niet al teveel bloeiende planten en zeker geen bollen. In de Japanse tuin zijn het meer de kleine tintverschillen; zoals verschillende tinten groen die het geheel zo rustig en mede daardoor zo aantrekkelijk maken. Wil je toch wat kleur in je tuin opteer dan voor een koivijver. Deze prachtig gekleurde vissen kunnen het gebrek aan kleur van bloemen perfect vervangen.
Hier en daar kan een Japanse lantaarn en/of een boeddhabeeld geplaatst worden maar zeker niet overdrijven. Een aardige regel is om niet meer dan één lantaarn tegelijk te kunnen zien. Veelal staan de lantaarns in een stukje ruimte begroeid met mos. Ook de lantaarn zelf mag (liefst zelfs) met mos begroeid zijn. Dit kan gestimuleerd worden door er yoghurt op te smeren.
Water, stenen en grind passen perfect in de Japanse tuin. In een veldje van fijn grind kunnen grote stenen staan of liggen. Grotere stenen kunnen in kleine groepjes worden neergelegd maar wel in een oneven aantal. Eén fraaie grote steen gaat ook prima, maar ook deze mag dan niet precies in het midden van het veldje liggen. Een vijver of stromend beekje met een klein watervalletje horen zeker thuis in een Japanse tuin . Het watergeruis is iets waar men heerlijk bij kan zitten mediteren. Probeer het beekje zo te plannen dat het niet in één keer te overzien is.
Tenslotte wil ik nog eindigen met te zeggen dat het bekijken van de duizenden foto's op deze site u wel aan de nodige inspiratie kunnen helpen.
|
|
|