Startpagina.
Algemeen
Filtersystemen
Voorfilter
Meerkamerfilter
UV-lamp
Beadfilter
Zandfilter
Skimmer
Showerfilter

Filtermedia
Aquamatten
Bacteria House
Borstels
Honingraat
Japanse matten
Losse filtermedia
Nylon matten
Ozonfilter
Poreus gesteente
PPC filtermatten
Zeoliet en actieve kool


Zandfilter.
Inleiding.
Zandfiltratie is een veel toegepaste manier om zwevende delen uit water te verwijderen. Het filtratie medium bestaat in de meeste gevallen uit diverse lagen zand in verschillende korrelgrootte en soortelijke massa. Zandfilters zijn er in alle maten en materialen; zowel handbediend als volledig geautomatiseerd.

De werking :
Het onderste deel van de filter is gevuld met grove kiezel. Hierop komt een laag kwartszand, welke een hoekige vorm heeft. Het water komt bovenop het zandbed van de filter, sijpelt door het zand en de zandlaag houdt alle onzuiverheden tegen. De dikte van de zandlaag in de zandfilter hangt af van het model maar 80cm en meer is geen uitzondering. Onderaan is een filterdop voorzien van fijne spleetjes, die zo klein zijn dat er geen zand met het water kan worden meegespoeld. De zandlaag dient regelmatig gespoeld te worden want anders ontstaat een dikke koek en verstopt het hele systeem.

In de zomer dienen zandfilters het best elke dag gespoeld te worden. Het is ook aan te raden om minstens om de 2 jaar, al naargelang de vervuiling, het zand te vervangen. Koop zeker geen zand met een ronde korrelstructuur, dit werkt het dichtslippen van de filter in de hand.



De functies van de 6-wegklep:
"FILTRATION" : de normale filterwerking.

"CLOSED" : om bij een stilstaande pomp aan de zandfilter te kunnen werken.

"BACKWASH": terugspoelen. Het water komt langs onder binnen waardoor het zand opgewoeld wordt en het vuil in de bovenste waterlaag terecht komt.

"RINSE": spoelen van het filter. Om het vuilwater dat bovenin het filter zit weg te spoelen.

"RECIRCULATION" : het filter wordt overgeslagen en het water van de vijver gaat via de 6-wegklep weer terug naar de vijver voor het geval u het water met bepaalde producten wil behandelen die niet in het filter mogen komen of in de winter als je de zandfilter niet gebruikt waardoor de skimmer zijn werk blijft doen.

"WASTE" : het water gaat niet door het filter maar direct naar de afvoer. U kunt de "WASTE" stand gebruiken om het water uit de vijver weg te pompen zonder het afval door het filter te laten gaan.



De spoelprocedure van de zandfilter :
1. Zet de pomp uit.
2. Zet de 6-wegklep op BACKWASH (spoelen) en zet de pomp aan. Het water wordt nu in omgekeerde richting door het filter gestuurd en het vuil maakt zich los van de zandlaag. Dit duurt ongeveer een 30 seconden.
3. Zet de pomp terug uit.
4. Zet de 6-wegklep op RINSE (reinigen). Daarmee opent u de leiding naar de afvoerkamer. Zet de pomp terug aan. Het vuil water dat zich verzamelt heeft boven de zandlaag wordt afgevoerd.
5. Zet de pomp terug uit als het water dat je ziet door het bovenvenster helder is.
6. Zet de 6-wegklep op FILTRATION en schakel de pomp terug aan.



De plaatsing :
Zandfilters worden het best geplaatst op de skimmerlijn zodat ze in de winter stilgelegt kunnen worden. Dit scheelt heel wat euro's op uw electriciteitsrekening; zandfilterpompen vreten namelijk energie.

Het hier getoonde model van zandfilter is uitgerust met een geautomatiseerde 6-wegkraan.



www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home     Adverteren     Info     Gebruiksvoorwaarden     Advisor     Help

Copyright © dekoi & devijver.info.   Designed by Advisor Internet Solutions