Losse Filtermedia
Losse filtermedia zoals bioballen en flocor worden in de tweede fase van de filter gebruikt. De eerste fase bestond uit een mechanische filtratie of het verwijderen van grof vuil. De tweede fase is een biologische filtratie en gaan we het water zuiveren van het kleinere organische vuil.
|
De werking :
Losse filtermedia behoren tot de biologische filtermaterialen en hebben niet enkel tot doel een laatste stap te zijn in het zuiveren van water door het tegenhouden van de nog kleinere vuildeeltjes maar zullen ook als huisvesting dienen voor de miljarden nuttige bacteriën, nodig voor het omzetten van schadelijke afvalstoffen (nitriet, nitraat) naar stoffen die niet of minder schadelijk zijn.
De plaatsing :
Zoals we reeds aangaven worden losse filtermedia geplaatst in het tweede of derde filtergedeelte (zie meerkamerfilter) om het water te zuiveren van klein organisch vuil. Ze zijn verkrijgbaar als bioballen, flocor, Syporax, enz...
Allen zijn 'kunststof'-filtermaterialen voor biologische filtratie, waarbij tijdens het ontwerpen gestreefd werd om een optimale hechtingsoppervlakte/volume verhouding te bekomen zonder de stroming in de filter af te remmen. Er is een rooster in de filterkamer nodig om de losse filtermedia te plaatsen.
We raden aan om deze filtermedia in netjes met voldoende grote gaten te doen alvorens deze in de filterkamer te plaatsen. Dit vergemakkelijkt het onderhoud omdat men dan zonder veel moeite de filtermedia uit de filterkamer kan halen.
Het onderhoud :
Losse filtermaterialen zijn relatief gemakkelijk te onderhouden.
Bioballen hebben wel dikwijls het nadeel dat ze in de filter drijven zodat men ze met een filtermat moet afdekken en verzwaren om te voorkomen dat ze overal gaan rondzweven of de pomp blokkeren. Het reinigen van bioballen is niet gemakkelijk omdat ze daarvoor dikwijls uit de filterkamer dienen gehaald te worden.
Flocor is nog moeilijker te reinigen omdat het vuil zich dikwijls ophoopt en vastzet aan de binnenkant van de stukjes slang.
Syporax-pijpjes zijn superieur in aanhechtingsoppervlakte. Syporax is wel 5x zo duur als de gemiddelde prijs van filtermedia maar het heeft 4 tot 5 keer meer rendement.
Losse filtermedia scoren het best op waterdoorstroming, wat wil zeggen dat zij niet snel de neiging hebben tot dichtslibben. Toch dienen zij zeer goed onderhouden te worden omdat anders het filterent vermogen sterk afneemt en het water gewoon langs de losse filtermedia stroomt.
Biologische filtermaterialen waartoe de losse filtermedia behoren zijn delicaat in het onderhoud en er moet dan ook voorzichtig worden omgesprongen met het schoonmaken ervan.
Bij een goed gebouwde filter zullen voorfilter en mechanische filtering het biologische filterdeel ontlasten van zoveel mogelijk organisch vuil zodat de bacteriekolonie in een zuurstofrijke omgeving het nuttige afbraakwerk van afvalstoffen kan volbrengen.
Als algemene regel geldt dat men biologische filtermaterialen minder vaak schoon maakt zodat de bacteriekolonie op peil blijft. Wanneer blijkt dat met de loop der tijd toch teveel organisch vuil de biologische filtermaterialen belasten zal men voorzichtig en 1 filterkamer per keer dit biologische deel voorzichtig reinigen door het spoelen met vijverwater.
|
Flocor
Bioballen
|
Het materiaal:
Bioballen en flocor zijn meestal gemaakt uit PolyPropyleen wat een basismateriaal van plastiek is.
Syporax zijn eigenlijk keramische pijpjes waarin duizende piepkleine bijna onzichtbare gaatjes aanwezig zijn en zo voor een enorm filterent vermogen zorgen. Syporax is werkelijk het perfecte filtermateriaal voor de laatste filterkamer maar de prijs is navenant.
|