Terug naar homepage!
Bezoek de website van Dino in Breda.
Bezoek de website van De Hof-Leverancier.
Bezoek de website van Robert Knops.
Bezoek de website van Aqua-Hobby.
Bezoek de website van Koi- en vijvercentrum Spies.

Lente

De lente voorbereiden


Zomer

Kleurvoeding


Herfst

De herfst voorbereiden


Winter

De winter voorbereiden
Winteraanzuiging

 

 

Seizoensgebonden activiteiten in de winter.


 Winteraanzuiging

Veel vijver- en koiliefhebbers zijn van oordeel dat in de winter de warmere waterlagen zich op de bodem van de vijver bevinden. Dit klopt bij grote en natuurlijke diepe vijvers zonder pompen of filterinstallatie. Een koivijver, hoe groot ook is te klein voor dit fenomeen.

De pomp van de vijver en de bewegingen van de vissen zorgen voor waterverplaatsingen. Doordat het water continu gemengd wordt kunnen we niet spreken van stabiele temperatuurlagen in het water.

Proefondervindelijk heb ik deze winter vastgesteld dat de watertemperatuur op de bodem van de vijver +/- 1,5C hoger was dan aan de oppervlakte. Koi voelen dit kleine temperatuurverschil en gaan daarom op de bodem van de vijver liggen. Ik heb zelfs vastgesteld dat koi zonnekloppers zijn in de winter. De koi veranderde, net als de zon, gedurende de dag van positie in de vijver om toch continu van de kleine opwarming van het water te kunnen genieten.

Sommige koiliefhebbers schakelen tijdens de winter de bodemdrains uit om water aan te zuigen uit het middengedeelte. Dit is zeker niet aan te raden omdat dan de onderste waterlaag niet meer goed gezuiverd wordt. De koi liggen dan in steeds vuiler water op de bodem.

Het is beter om altijd via uw bodemafvoer te werken. Je kan wel uw pomp wat smoren zodat er minder beweging in het water ontstaat maar zet deze nooit uit. Als het werkelijk te koud wordt kan je het vijverwater verwarmen of bouw een winterserre boven uw vijver.


Veel vijverplezier.

www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help