Terug naar homepage!
Bezoek de website van Dino in Breda.
Bezoek de website van De Hof-Leverancier.
Bezoek de website van Robert Knops.
Bezoek de website van Aqua-Hobby.
Bezoek de website van Koi- en vijvercentrum Spies.

Lente

De lente voorbereiden


Zomer

Kleurvoeding


Herfst

De herfst voorbereiden


Winter

De winter voorbereiden
Winteraanzuiging

 

 

Seizoensgebonden activiteiten in de winter.


 De winter voorbereiden

Langzaam maar zeker zal de watertemperatuur in onze vijvers gaan dalen. Het langzaam aanpassen van een eiwitrijke voeding naar een meer licht verteerbare voeding mag nu al gebeuren. Ook de frequentie van voederen mag stilaan gaan afnemen. Tot de watertemperatuur de 10°C bereikt waarbij men voeding volledig mag achterwege laten.

De komende maanden zullen onze koi op hun vetreserves leven. Om deze periode wat te beperken kan men overwegen om de vijver te verwarmen of af te dekken. Langdurige strenge vorst komt in de lage landen erg weinig voor, maar de temperatuur van het vijverwater zal sterk dalen en vaak fors schommelen. Sterk wisselende temperaturen kunnen bij onze koi stress veroorzaken en dienen dan ook vermeden te worden.

Zo lang het nog niet wintert kan men nog steeds overwegen; ga ik verwarmen of niet? Door enkele eenvoudige maatregelen kan men al snel enkele graadjes winnen. Het plaatsen van een degelijke isolatiestructuur boven de vijver is echt niet moeilijk en hoeft ook niet veel te kosten. Enkele voorwaarden waar de constructie moet aan voldoen :

stevig verankerbaar schuin oplopend zodat er geen sneeuw kan blijven opliggen lichtdoorlatend moet eventueel overdag open gezet kunnen worden(verse lucht) voldoende isolerend vermogen(noppenfolie) maak de constructie niet hoger dan 1m(teveel invloed van de wind)

Op welke temperatuur moeten onze koi in de winter gehouden worden.

Ideaal zou zijn op 12°C want daarbij blijven de koi licht actief, blijft hun afweersysteem op punt, kunnen ze gevoederd worden en blijven de filterbacteriën aan het werk.

Bij 10°C zeker niet want dit is het omslagpunt. De vissen zijn nog steeds actief en kunnen af en toe nog gevoederd worden maar hun afweersysteem laat het bij deze temperatuur een beetje afweten. De visen verbruiken nog veel (teveel) energie en verzwakken. Ziekteverwekkende bacteriën zijn wel veel minder actief maar vermenigvuldigen zich nog wel waardoor zij onze verzwakte koi in het voorjaar massaal kunnen aanvallen.

Tussen 8 en 6°C is beter dan op 10°C. De vissen trekken zich terug op de bodem en stoppen met zoveel mogelijk activiteiten. Ze krijgen geen voeding meer en hun afweersysteem is uitgeschakeld. Ook de ziekteverwekkende bacteriën staken bij deze temperaturen hun activiteiten waardoor de koi rustig kan overwinteren. Deze temperatuur is in alle opzichten het best haalbare(kosten) alternatief.

Advies : vermijd zeker een overwintertemperatuur van 10°C.


Veel vijverplezier.





www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help