|
|
Virussen.
Welke gevaarlijke virussen teisteren onze koi?
Over virale infecties is tot nu toe bij vissen nog heel weinig bekend. Virussen zijn heel kleine organismen, die zich alleen in levende cellen kunnen vermeerderen. Virussen kunnen alles besmeten behalve andere virussen. Ze bestaan voornamelijk uit een eiwitlaag met een kern van genetisch materiaal. Onder de microscoop kan men de virussen niet herkennen.
De levenscyclus van een virus is vrij eenvoudig. Het virus injecteert genetisch materiaal bij zijn gastheer; in ons geval de koi en begint van daaruit zijn verwoestende uitwerking. Alleen de uiterlijke ziektebeelden kunnen een virale ziekte aanwijzen. Helaas kunnen sommige ziektebeelden snel met andere ziektebeelden, zoals die van ééncelligen of bacteriën worden verwisseld.
Een bestrijding van virale ziekten is tot nu toe nog niet mogelijk. Wel kan men deze ziekten voorkomen, indien men voor optimale leefomstandigheden voor de vissen zorgt. Een gezonde afwisselende verse voeding, schoon water en de juiste waterwaarden.
Hoe een virusinfectie herkennen ?
De meeste virussen kunnen wel voorkomen worden maar niet genezen. De belangrijkste virussen zijn Lymphocystes, karperpokken en karperviraemia .
Lymphocystes :
De ziekteverschijselen bij een Lymphocystisinfectie kunnen we herkennen aan de witte knobbeltjes aan de vinnen. Het virus laat de cellen van de vin groeien. Deze ziekte is chronisch maar niet dodelijk voor koi.
Behandeling :
De besmette vindelen kunnen we verwijderen door met een scherp scalpel of met een scherpe schaar deze gewoon af te knippen. Natuurlijk dienen we de wonden goed te ontsmetten, om besmettingen door bacteriën te voorkomen. De vinnen groeien in enkele weken opnieuw bij. Knip nooit tot aan de vininplanting. Zorg dat in deze herstelperiode het voedsel rijk is aan vitaminen en mineralen.
Karperpokken :
De ziekteverschijselen lijken sterk op deze van de Lymphocystisinfectie. Ook hier ontstaan witte knobbeltjes op de vinnen, maar ook op het lichaam. Deze symptomen ontstaan meestal in de koudere perioden van het jaar bij vijvervissen. Koi zullen er niet aan sterven, maar het virus kan wel voor serieuze vervormingen zorgen. Het virus kan van vis op vis overgaan. Het virus is voornamelijk actief in de lente. Later in het jaar als de temperaturen oplopen, verdwijnen de symptomen weer. Maar in het volgende jaar kunnen de knobbeltjes opnieuw optreden.
Behandeling :
Een behandeling is niet mogelijk. Ook hier; zorg voor optimale leefomstandigheden.
Karperviraemia :
Karperviraemia is een voorjaarsziekte die te herkennen is aan een gezwollen lichaam, bleke kieuwen en soms onderhuidse bloedingen op het lichaam en rond de anus. Het lichaam vult zich met een heldere of bruine vloeistof. Ook zijn de bloedvaten rond de zwemblaas vaak gesprongen en de lever en milt vergroot.
Behandeling :
Het virus treft vooral jonge koi en zij zullen dit dan ook meestal niet overleven. Overleven zij dit wel, dan zijn zij immuun geworden, maar wel een mogelijke drager geworden van dit virus. Een behandeling is niet mogelijk. Ook hier; zorg voor optimale leefomstandigheden.
|
|
|