Startpagina.

Parasieten
Zieke koi

Bacteriën    
  • Vinrot    
  • Huidontsteking    
  • Buikwaterzucht

    Virussen    
  • Lymphocystes    
  • Karperpokken    
  • Karperviraemia

    Schimmels

    Wormen    
  • Huidwormen    
  • Kieuwwormen

    Eéncelligen: protozoën    
  • Trichodina    
  • Chilodonella

    Eéncelligen : deel2    
  • Witte stip    
  • Costia

    Meercelligen    
  • Bloedzuigers    
  • Karperluis

    Meercelligen : deel2    
  • Ankerworm    
  • Kieuwkreeften


  • Informatie

    Wat is stress bij koi?


    Alparex van Colombo; tegen Witte stip en Costia!
     

    Eéncelligen : protozoën.(deel 2)


    Hoe een infectie met ééncelligen herkennen ?

    Ichthyophthirius multifiliis of witte stip :
    Deze vaak voorkomende aandoening wordt veroorzaakt door de Ichthyophthirius multifiliis parasiet. Op de vis zijn duidelijk witte puntjes te herkennen die zowel op de huid als op de vinnen voorkomen. De huid van de vis is sterk verslijmd. De vissen schuren langs rotsen en vijverwand, klemmen hun vinnen, hangen in een later stadium apathisch in een hoek van de vijver en nemen geen voedsel meer op. Omdat deze ziekte zeer besmettelijk is, is een snelle diagnose en behandeling noodzakelijk.

    De parasiet vermeerdert zich in 3 stappen. Hij groeit op de huid van de vis, de huid van de vis is zijn voedsel. Na de groeifase verlaten de volwassen Ichthyophthirius multifiliis de huid en zinken tot de bodem waar zij zich vermeerderen tot 1000 sporen per parasiet. De derde fase is de infectiefase waar de sporen op zoek gaan naar nieuwe vissen. Vinden de sporen binnen 70 uur geen nieuwe vis dan sterven ze af.

    Een afstrijkje van de huid, vinnen of kieuwen wordt bij een vergroting van 50-200x bekeken. Deze ciliate ziekteverwekker heeft de vorm van een ovaal. Er is een duidelijke hoefijzer-vormige cirkel in de parasiet te herkennen. Dit is de grote celkern. Hiernaast heeft Ichthyophthirius multifiliis nog een kleine ronde celkern; welke niet altijd even duidelijk te zien is.
    Witte stip! Witte stip! Witte stip!

    Advies :
    Ichthyophthirius multifiliis of witte stip is eenvoudig met een middel tegen ééncelligen te behandelen. Omdat als de ciliaten de huid verlaten gaatjes ontstaan, is het mogelijk, dat bijkomende bacteriële infecties en schimmelinfecties ontstaan. ALPAREX van Colombo voor de vijver zorgt ervoor, dat Witte stip en andere ééncelligen met positief resultaat bestreden worden.

    Dosering :
    1ste dag 1ml.per 20 liter vijverwater; de 2e dag nog eens 1ml.per 20 liter vijverwater. UV-lamp minimum 1 week uitschakelen.

    Tussen ALPAREX en FMC-50 dient minimum twee weken tussen te zijn.

    Bekijk enkele microscoopbeelden op video.

    Witte stip 01
    Met een vergroting van 100x zie je de witte stip parasieten als de donkere bollen.

    Witte stip 02
    Met een vergroting van 600x zie je de normale ovale vorm van de witte stip parasiet en zijn honderden sporen.


    Costia of Ichthyobodo necatrix of huidvertroebeling :
    Costia is eigenlijk verouderd, want tegenwoordig noemt men deze ziekteverwekker Ichthyobodo necatrix. Deze parasiet veroorzaakt net als de meeste andere parasieten huidvertroebelingen die echter minder goed te zien zijn. Bij een massale infectie zien we op de huid enkele grijze vlekken die als een film op de huid aanwezig zijn. In sommige gevallen vinden wij Ichthyobodo ook op de kieuwen van de vissen. De vissterfte kan bij een costiabestemmetting zeer hoog zijn, omdat ook vaak secundaire bacteriële infecties voorkomen. Costia is de voornaamste visdoder in de winter omdat deze parasiet zich kan blijven ontwikkelen bij een temperatuur van minder dan 2C°. Zoals bij andere infecties door ééncelligen zwemmen de vissen tuimelend door het water, schuren aan de vijverwanden en vermageren. Sommige vissen sterven zelfs zonder dat er één van deze symptomen is waargenomen.

    Ichthyobodo behoort in tegenstelling tot de drie vorige parasieten tot de groep van de flagellaten. Anders dan de ciliaten hebben de flagellaten enkele haartjes. De costia heeft 2 lange en 4 korte haartjes waarmee hij zich voortbeweegt. De parasiet vermeerdert zich door celdeling, waardoor bij een eventuele besmetting de parasiet op zeer korte tijd grote sterfte veroorzaakt bij vooral jonge vissen. Deze ziekte is zeer besmettelijk. Costiaparasieten dienen binnen de twee uur een nieuwe gastheer te vinden of ze sterven.

    Onder de microscoop is Ichthyobodo bij een vergroting van 200-400x aan zijn snelle zwembeweging en zijn boonvormig uiterlijk te herkennen. Costia is voor een beginnende onderzoeker moeilijk te herkennen doordat ze zeer klein zijn (7-15µm) en zeer snel van plaats wisselen.
    Costia!

    Costia!

    Advies :
    Costia is eenvoudig met een middel tegen ééncelligen te behandelen. ALPAREX van Colombo voor de vijver zorgt ervoor, dat Costia en andere ééncelligen met positief resultaat bestreden worden. De bestrijding van een ziekte veroorzaakt door flagellaten kan geholpen worden door de vissen in een donkere omgeving te brengen.

    Dosering :
    1ste dag 1ml.per 20 liter vijverwater; de 2e dag nog eens 1ml.per 20 liter vijverwater. UV-lamp minimum 1 week uitschakelen.

    Tussen ALPAREX en FMC-50 dient minimum twee weken tussen te zijn.

    Bekijk enkele microscoopbeelden op video.

    Costia 01
    Bekijk de snel bewegende costiaparasiet bij een vergroting van 600x.

    [ Terug naar ééncelligen; deel 1 ]


    Bron videobeelden : www.fishdoc.co.uk

    www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

    Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help