Startpagina.

Algemeen
Wat zijn Tategoi?
Hoe gebeurt de culling?


 

Hoe gebeurt de culling?


Wat is 'culling'?

  Een koi legt van nature ongeveer 100.000 eitjes per kilogram lichaamsgewicht. In natuurlijke omstandigheden overleeft amper enkele percenten van dit aantal. Aangezien de koikweek geen natuurlijk proces is moeten we de natuur een handje helpen. Het is nutteloos om alle koi te laten opgroeien want deze hebben geen enkele attractieve, en dus ook economische waarde.

Vandaar dat koikwekers aan 'culling' doen. Culling is eigenlijk de koi selecteren, waarbij men de visjes die de selectie niet hebben doorstaan vernietigt worden. Dit klink niet erg leuk maar het is echt noodzakelijk. De basis waarop men selecteert is afhankelijk van welke variteit men aan het selecteren is. Wij zullen de selectieprocedure van twee gerenomeerde kwekers eens van naderbij bekijken.

De selectieprocedure van Torazo en Choguro.
Torazo is een gerenomeerde Kohaku en Sanke kweker en Choguro werd wereldberoemd voor zijn perfecte Platina Ogons.

Torazo is eigenlijk de naam van de bloedlijn van de door Kawakami Tsuyoshi gekweekte koi. De naam van het bedrijf is Urakawa Koi Farm en is gevestigd in Uragara. Torazo beschikt over 40.000m mudponds in de bergen.

Hiroi Yoshio van Yamacho Koi Farm is beter bekent onder de naam Choguro en kweekt voornamelijk Platina ogon en beschikt daarvoor over 30.000m mudponds, welke allemaal in en rond Aikawa liggen.


De selectie
Alle kwekers gebruiken min of meer verschillende methoden om koi te kweken. maar dit verslag zal u een duidelijke indicatie geven over de gevolgde procedure's. De kweek wordt meestal opgestart in de loop van de maand mei. De jonge visjes komen dan uit eind mei begin juni. De hoeveelheid visjes hangt af van het ouderpaar maar bedraagt gemiddeld een 100.000 visjes per koppel.

Een eerste selectie(culling) gebeurt na ongeveer 35 dagen. Dit kan aan de mudpond gebeuren of in het koihuis. Bij Torazo gebeurt de eerste selectie voor Kohaku en Sanke enkel op basis van de kleur(rood). Bij Choguro gebeurt de eerste selectie enkel en alleen op basis van een mooi metalic wit hoofd. De afgekeurde vissen worden op het gazon gegooid(dit is Japan niet Nederland) of verwerkt tot vismeel. Uiteindelijk blijven nog een 40.000 visjes over.

De tweede selectie heeft plaats ongeveer rond 1 augustus. Bij Torazo gebeurt de selectie dan op de aanwezigheid van enig patroon. Enkel rode visjes worden verwijderd alsook de misvormde natuurlijk. Bij Choguro worden de visjes een tweede maal geselecteerd op een wit hoofd en grootte. Alle kleine visjes worden verwijderd alsook diegene met een niet perfect metalic wit hoofd. Uiteindelijk blijven nog een 20.000 visjes over.

De derde selectie heeft een maand later plaats. Bij Torazo gebeurt de selectie op basis van patroon zoals bij de tweede selectie; alsook worden de achterblijvers qua groei verwijderd. Bij Choguro worden alle kleine koi en diegenen die over het volledige lichaam niet dezelfde witte metalic kleurintensiteit hebben verwijderd. De afgekeurde visjes worden verwerkt tot vismeel of verkocht aan opkopers. Uiteindelijk blijven nog een 7.000 8.000 visjes over.

Eind september worden de kleine visjes; ze zijn dan ongeveer 8 10cm van de mudpond gehaald en naar de binnenvijvers gebracht. De koi worden normaal niet meer geselecteerd wegens te druk voor de kwekers. De koi kunnen nog niet getransporteerd worden over grote afstand(Europa) omdat ze nog te zwak zijn. De koi zitten op dat moment met 7.000 in ongeveer 30.000l water en worden de eerste weken niet meer gevoederd om hun groei in te perken. Ook daarna wordt er met mate gevoederd waardoor de koi ongeveer 12 15 cm zijn om als Tosai eind maart naar Europa te komen.

Uiteraard zit de kweker op dat moment niet stil, van begin oktober tot half november moeten alle grotere koi binnen gehaald worden alsook komen alle buitenlandse handelaars over de vloer opzoek naar twee en driejarige koi of ouder. Ik heb het reeds meermaals geprobeerd om op dat moment Tosai te kopen maar het was telkens 'not for sale'.

Januari en februari zijn heel rustige maanden voor de koikwekers en deze gebruiken ze om de overgebleven 7.000 visjes te selecteren(cullen). Eind februari heeft de kweker zijn selectie erop zitten; van de 7.000 visjes zitten er nu tussen de 1000 en 1500 apart(Tategoi) en zijn de overige 5.500 6.000 klaar voor verkoop als Tosai.

De 1000 1500 Tategoi worden in de loop van maart en april verkocht. De niet verkochte Tategoi gaan eind mei terug naar de mudpond en blijven daar tot eind september begin oktober. Meestal per 200 /op 1000m mudpond.Torazo

Het resultaat

Choguro

Het resultaatwww.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help