Koromo betekent 'gekleed' en zijn ontstaan door een kruising van een Kohaku en een Asagi. De hi-tekening bij een Koromo is deze van de Kohaku; maar bij een Koromo loopt er een blauw netpatroon door het rood (Asagi). Kleine Koromo zien er zelden goed uit en is het toch het geval dan krijgt de vis dikwijls meer sumi bij het groter worden.
De tekening.
Bij de Koromo is het van belang dat het hi een diepe rode kleur heeft. Een flauw oranje kleur onder het blauw netpatroon geeft de koi te weinig uitstraling. Het verschil tussen een Koromo en een Goshiki is dat de Koromo een zuivere witte basis heeft, waarbij de Asagi-invloeden als een netpatroon door het hi loopt. De 'Koromotekening' moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als deze van de Kohaku.
Ai-goromo : komen het meest voor. 'Ai' betekent blauw; zo betekent Ai-goromo 'in het blauw gekleed'. De Ai-goromo heeft hi-schubben met blauwe halve cirkelvormige randen. Wat de tekening betreft ziet de Ai-goromo eruit als een Kohaku met de voorkeur voor een U-vormige koptekening.
Sumi Goromo : hebben sumi (zwart) op de hi-tekening. Dit geeft de vis een donkerder effect. Het sumi is vol aanwezig maar overheerst het hi niet. Sumi Goromo hebben niet die mooie nettekening van de Ai-goromo. Mooie Sumi Goromo zijn zeer zeldzaam. De sumi vlekken zijn meestal te groot zoals bij ons voorbeeld.
Budo Goromo : Budo betekent 'druif' en heeft betrekking op de tekening en de kleur van de koi. De paarsachtige kleur geeft de indruk van een tros druiven en komt zeer mooi tot zijn recht met het wit op de rest van het lichaam. De schubben hebben aan de voorkant rood met daarachter een paarse kleur. Een Budo Goromo mag een witte kop hebben in tegenstelling tot de Kohaku waar de tekening van de Koromo moet mee overeenstemmen.
Koromo Showa : zijn ontstaan uit een kruising van Ai-goromo en Showa. Over het hi van de Showa ligt de blauwe netwerktekening typisch voor de Koromo. Men noemt ze soms ook Ai-Showa.