1/ Zuurstofplanten
Zuurstofplanten behoren tot de basisplanten voor een gezonde vijver. Niet vanwege hun sierwaarde maar vanwege hun functie voor het bekomen van biologisch evenwicht in de vijver.
Zuurstofplanten halen een grote hoeveelheid voedingsstoffen uit het water waardoor algen nog maar weinig kans hebben. Zuurstofplanten produceren bij dit proces enorm veel zuurstof wat door het water wordt opgenomen. Zuurstofrijk water helpt dan weer om de natuurlijke afbraakprocessen van afvalmateriaal in de vijver beter te laten verlopen. Hoe meer zuurstofplanten, hoe beter. We raden aan toch zeker 4 a 5 bosjes zuurstofplanten per kubieke meter vijverwater te voorzien.
2/ Onderwaterplanten
De onderwaterplanten behoren tot één van de sierlijkste groepen waterplanten. Deze groep huisvest de bekendste plant van alle waterplanten, de waterlelie. De waterlelie mag natuurlijk in geen enkele vijver ontbreken. De benodigde vijverdiepte voor gewone waterlelies is 80 tot 100 cm; dwergsoorten, die geschikt zijn voor kleinere vijvers hebben genoeg aan 30 tot 40 cm waterdiepte.
3/ Drijfplanten
Drijvend op het water nemen deze planten een bijzondere plaats in de vijver in omdat zij zorgen voor schaduw waardoor 's zomers de temperatuur van het water niet te hoog oploopt. Ze verminderen de invloed van zonlicht en onttrekken flinke hoeveelheden voedingstoffen uit het water waardoor sterke algengroei wordt tegen gegaan. Drijfplanten hoeven niet geplant te worden, ze vormen wel haarwortels, waarmee ze voedsel uit het water halen. Een aantal is niet winterhard, maar staan heel mooi in de vijver.
4/ Oever- of moerasplanten
Deze planten groeien in de oeverzone die in verbinding staat met de vijver. Het waterniveau van de vijver wisselt regelmatig door neerslag en verdamping. In deze groep vinden we een grote verscheidenheid aan kleuren en bladvormen. Alleen de wortels nemen vocht op waardoor voor deze planten een standplaats van 0 tot wel 40 cm diep water noodzakelijk is. Je zet de planten het best in waterplantmanden omdat ze wel eens durven woekeren. Belangrijk is dat je de moerasplantenbegroeiing goed kunt onderhouden waardoor woekeren wordt tegengegaan en het minder snel een warboel wordt.
5/ "Natte of droge" oeverplanten
Deze groep kan men moeilijk bij de moerasplanten rekenen en zijn ook niet echt oeverplanten.
Natte oeverplanten hebben graag natte tot vochtige grond, maar verdragen een waterstand hoger dan het maaiveld maar gedurende zeer korte periodes. Is de waterstand langdurig te hoog dan rotten de planten weg. Is de grond gedurende langere tijd vrij droog dan leggen ze ook het loodje. Natuurlijk zijn er verschillende gradaties.
|
Een prachtig begroeide vijverrand
Een kikker geniet van een zonnebad op een lelieblad
|