Startpagina.
Vijveronderhoud
Vijveronderhoud
Lente (watertemp.10-15C°)
Zomer (watertemp.boven 15C°)
Herfst (watertemp.12C°-8C°)
Winter (watertemp.onder 8C°)
Problemen oplossen



Bezoek onze koi-site!
 
Vijverproblemen oplossen


Algemeen

  De meeste vijverproblemen ontstaan bij nieuwe vijvers of vijvers welke al een aantal jaren liggen. Bij vijvers die 3 jaar of langer liggen komen zelden nog problemen voor omdat ondertussen een stabiel biologisch vijvermilieu is ontstaan en de eigenaar al wat ondervinding en kennis heeft opgedaan. De meest voorkomende problemen gaan meestal over algen of een stagnerende plantengroei.

De oorzaken van deze problemen zijn meestal te wijten aan fouten die bij de inrichting reeds gemaakt zijn! Wij moeten ons vooral realiseren dat een mooie heldere vijver het resultaat is van natuurlijke biologische processen. Deze vergen tijd! Als men in de eerste twee jaar al een heldere vijver met een behoorlijke plantengroei bekomt mag men al tevreden zijn. Pas na 2 tot 3 jaar kan men een stabiel biologisch evenwicht bekomen.

Hoe problemen vermijden?
In een oordeelkundig aangelegde tuinvijver ontstaan gelukkig zeer weinig problemen. Elke vijverliefhebber die er in slaagt om een biologisch evenwicht te bereiken zal zeer weinig problemen mogen verwachten en als er dan toch problemen zouden ontstaan dan zorgt de natuur ervoor dat de meeste problemen zichzelf oplossen.

De basis van alle elende is bijna altijd te weinig filterend vermogen. De aanwezigheid van voldoende micro-organismen; hoofdzakelijk nitrificerende bacteriën is essentieel. Voldoende vijverplanten en de juiste waterwaarden, zodat micro-organismen en waterplanten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zonder deze bacteriën is het onmogelijk om tot een evenwichtig en gezond vijvermilieu te komen. Door hun activiteit komen voedingsstoffen vrij voor de vijverplanten, terwijl bij dit proces tevens het voor de plantengroei belangrijke CO2 (koolzuur) vrijkomt. Micro-organismen ontwikkelen zich niet vrij in het water, maar hebben een ondergrond nodig (substraat en/of een filter) om zich erin te kunnen ontwikkelen. Hoe groter het oppervlak is waaraan en waarin deze bacteriën zich kunnen ontwikkelen, hoe beter. Naast een groot aanhechtingsoppervlak hebben bacteriën ook voldoende zuurstof nodig.

Met het gebruik van bodembedekkend substraat staat of valt het functioneren van onze vijver. Een dikte van 1 tot 5cm substraat is voldoende voor de bacteriegroei. Zeker zo belangrijk voor de vijver zijn de waterplanten. Groeiende waterplanten onttrekken voeding uit het water en geven zuurstof aan het water af. Belangrijke voedingsstoffen die de planten opnemen zijn nitraten en fostaten. Uiteraard moeten er voldoende planten aanwezig zijn. Bij een gezonde vijver is minimum 50% van het wateroppervlak bedekt met waterplanten.
















De juiste waterwaarden
Erg belangrijke elementen die zorgen dat de waterplanten hun werk goed kunnen doen zijn de juiste waarden van Kh, Gh en pH.

Meer weten over deze waarden.














www.devijver.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help