Startpagina.
Nieuwsartikelen
Home
Overzicht nieuwsartikelenDe grootste steur van West-Europa bij Dino Breda.
16 mei 2003.
Normaal stofzuigen ze de bodem van Russische rivieren als de Wolga, op zoek naar bijvoorbeeld weekdieren, maar tegenwoordig zwemmen er ook Beluga-steuren (wetenschappelijke benaming: Huso huso) in een vijver van Dino Breda.

De Beluga steur kan een lengte aannemen tot 8 meter, een gewicht tot 1400 kilo en wel 100 jaar oud worden. De steur, die de grootste zoetwatervis is van de wereld, komt oorspronkelijk uit de Kaspische Zee waar zijn eitjes in Rusland en verder over de hele wereld erg in trek zijn voor Kaviaar. De kaviaar, zo'n 15% van het lichaamgewicht, is erg kostbaar en zeer geliefd. Ondanks zijn grootte en gewicht is de Beluga steur geen roofvis. Het dier voedt zich voornamelijk met bodemdieren ongewervelden en zelfs planten. In heel West-Europa bevinden zich slechts twee van deze zoetwatervissen.


Twee meter lang en zestig kilo zwaar is de Beluga-steur die Kees van der Pas laat zien. Het is de bedoeling dat de vissen in Breda tot volle wasdom komen, om daarna mee te helpen in een fokprogramma dat het uitsterven van de veelgevangen diersoort moet helpen voorkomen. De steuren, allemaal mannetjes; variŽrend in maatvoering van twintig centimeter tot ruim 2 meter, zijn in een vijver van dierenzaak Dino ondergebracht als onderdeel van een speciaal fokprogramma.

Het is de bedoeling dat ze een jaar of negen, of totdat ze groot genoeg zijn om zich voort te planten bij Dino blijven. De oorspronkelijk uit Rusland afkomstige steuren bevinden zich nu in een vijver met honderdduizend liter water van een omvang van ongeveer vijf bij zeven meter. Die ruimte hebben ze ook wel nodig.


(Foto: Johan van Gurp)
Als de Beluga-steuren klaar zijn voor de daad worden ze overgebracht naar buitenlandse kwekerijen waar ze zich kunnen voortplanten. Het kweekprogramma is opgezet om het voortbestaan van de Beluga-steur te garanderen. Op dit moment wordt de vis in Rusland en Iran massaal bevist voor de kaviaar. In Rusland heeft ook waterverontreiniging tot massale steursterfte geleid. In Nederland is de steur jaren geleden verdwenen. Het ging om een kleinere versie van de gigantische vis die nog wel in het wild in de buurt van de Kaspische Zee voorkomt. In het aquarium van Dino zwemmen ook steuren, maar dat zijn normale varianten die speciaal voor de verkoop gekweekt zijn.
www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home     Adverteren     Info     Gebruiksvoorwaarden     Advisor     Help

Copyright © dekoi & devijver.info.   Designed by Advisor Internet Solutions